Blog

Verstegen psycholoog

Angst overwinnen, deel 2.

Een man is bang in ruimtes waar veel mensen zijn. Hij wordt dan duizelig en misselijk; zo snel mogelijk gaat hij naar buiten om ruimte en frisse lucht te krijgen.

Angst overwin je door het aan te gaan. Ik vraag deze man om zich voor te stellen dat de spreekkamer waarin we zitten vol met mensen is. Hij doet dat; direct voelt  hij  zich duizelig en hij wordt misselijk. Uit alle macht probeert hij deze gevoelens te onderdrukken, waar hij heel moe van wordt en waar hij hoofdpijn van krijgt. Ik vraag hem om de gevoelens niet te onderdrukken, maar toe te laten. Hij doet dit en na twee minuten merkt hij verbaasd dat hij zich weer goed voelt.

Hij zegt dat hij altijd bang is dat hij kanker heeft als hij zo misselijk wordt. Ik begrijp dat hij zich dan angstig voelt: hij wil geen verschrikkelijke ziekte hebben en hij wil nog lang niet dood.

We bespreken dat duizelig en misselijk zijn iets anders is dan kanker hebben en dood gaan. Hij is meerdere keren lichamelijk onderzocht en er is geen lichamelijke kwaal ontdekt. Wat we moeten doen is de koppeling die in zijn hoofd zit (misselijk voelen is kanker hebben) doorbreken. De enige manier om dit te doen is de gevoelens die optreden (misselijkheid, duizeligheid) toelaten en kijken wat er gebeurt. Wat dan blijkt is dat de gevoelens zijn als een golf in de zee: het komt en het gaat.

Door met lezen
  4831 Hits
  0 reacties
4831 Hits
0 reacties

Angst overwinnen.

Een vrouw met angst- en paniekklachten meldt zich bij mij. Zij knapt geleidelijk op, maar blijft wat angstig, met name om flauw te vallen. Tijdens de zesde sessie bespreek ik met haar dat zij twee dingen kan doen, de volgende keer dat zij zich duizelig en angstig voelt. Het eerste is wat zij altijd doet: ze baalt dat zij zich zo voelt en gaat van alles proberen om zich niet meer duizelig en angstig te voelen; bijvoorbeeld door hard te werken. Het tweede dat zij kan doen is even stilstaan bij haar duizeligheid en angstige gevoel zonder het te willen veranderen.

Tijdens de zevende sessie vertelt zij dat zij een paar dagen ervoor een bijzondere ervaring had gehad. Zij had een rustige dag gehad en dacht toen: "oh, dan kan ik nog wel de ramen gaan lappen, gaan stofzuigen etc. etc. Zij liep de trap op om een emmer met water te gaan vullen, toen ze merkte dat ze onzeker op haar benen stond, ze voelde haar hart tekeer gaan, ze werd duizelig en de angst om flauw te vallen kwam op. Vervolgens sloot ze haar ogen en vroeg zichzelf af: "Kan ik iets aan deze aanval doen?" Haar eigen antwoord was "nee". Ze besloot om even stil te staan bij wat er met haar gebeurde; ze liet haar gevoelens toe. Toen bedacht ze dat ze het zichzelf wel heel moeilijk maakte. Ze moest heel veel van zichzelf terwijl ze herstellende was van een griep. Ze besloot dat ze het die dag rustig aan ging doen. Op dat moment voelde ze de onrust in haar lichaam naar beneden gaan en via haar voeten haar lichaam uitvloeien.

Vol trots en blijdschap vertelt ze mij dit. Ik zeg: "Ik geloof dat je het door hebt".

Door met lezen
  16034 Hits
  0 reacties
16034 Hits
0 reacties

Wat doet een psycholoog?

Wat doet een psycholoog?

Ik ben toch niet gek?!

Bij 30% van het totale aantal arbeidsongeschikten hebben de klachten een psychische oorsprong. Ongeveer 4% van de werkende bevolking in Nederland kan als burnout worden beschouwd. Bijna iedereen maakt in zijn leven een periode door waarin er sprake is van niet goed functioneren als gevolg van overspannenheid, angst of depressie.

De psycholoog kan helpen sneller te herstellen van deze klachten. En er een les van te leren, zodat het in de toekomst niet weer voorkomt.

Hoe doet de psycholoog dat?

De psycholoog kan helpen om negatieve patronen te doorbreken. Bijvoorbeeld door te helpen grenzen te herkennen en te bewaken. Of te helpen angsten te overwinnen door ze aan te gaan, in plaats van ze te vermijden. Of door te helpen je als een waardevol mens te gedragen, ook al voelt dat niet altijd zo. Of door te helpen datgene te accepteren wat niet te veranderen is.

 

Door met lezen
  6585 Hits
  1 reactie
Getagged in:
6585 Hits
1 reactie