Verstegen Psycholoog

Angst overwinnen, deel 2.

Een man is bang in ruimtes waar veel mensen zijn. Hij wordt dan duizelig en misselijk; zo snel mogelijk gaat hij naar buiten om ruimte en frisse lucht te krijgen.

Angst overwin je door het aan te gaan. Ik vraag deze man om zich voor te stellen dat de spreekkamer waarin we zitten vol met mensen is. Hij doet dat; direct voelt  hij  zich duizelig en hij wordt misselijk. Uit alle macht probeert hij deze gevoelens te onderdrukken, waar hij heel moe van wordt en waar hij hoofdpijn van krijgt. Ik vraag hem om de gevoelens niet te onderdrukken, maar toe te laten. Hij doet dit en na twee minuten merkt hij verbaasd dat hij zich weer goed voelt.

Hij zegt dat hij altijd bang is dat hij kanker heeft als hij zo misselijk wordt. Ik begrijp dat hij zich dan angstig voelt: hij wil geen verschrikkelijke ziekte hebben en hij wil nog lang niet dood.

We bespreken dat duizelig en misselijk zijn iets anders is dan kanker hebben en dood gaan. Hij is meerdere keren lichamelijk onderzocht en er is geen lichamelijke kwaal ontdekt. Wat we moeten doen is de koppeling die in zijn hoofd zit (misselijk voelen is kanker hebben) doorbreken. De enige manier om dit te doen is de gevoelens die optreden (misselijkheid, duizeligheid) toelaten en kijken wat er gebeurt. Wat dan blijkt is dat de gevoelens zijn als een golf in de zee: het komt en het gaat.

Angst overwinnen.
 

Reacties

Nog geen reactie
Already Registered? Login Here
Gast
donderdag 16 september 2021